Anna itsesi elämälle, jättämällä ajallisuus taaksesi


Halu voittaa kuolevaisuus ja menettämisen pelko

estävät sinua antamasta

itseäsi elämälle

Pelko ja halu eivät synnytä sosiaalisia velvoitteita. Ne ovat yhteiskunnan synnyttämiä. Hyväntekijät tulevat ja sanovat että, ” me vastustamme ydinaseita. Tule mukaan. Luovu ajattelustasi ja tee niin kuin me.”

Kun suoritat sosiaalista velvoitetta, se ei ole SINUN suorituksesi. Yhteiskunta on asettanut tämän tehtävän sinulle ja se estää sinua elämästä omaa elämääsi.

Tällaisten vaatimusten käsitteleminen ja pakollisten sosiaalisten velvoitteiden suorittaminen tarkoittaa sitä, että olet yhdistetty ja lukittu tietynlaiseen annettuun elämäntapaan tässä ilmenevässä maailmassa. Voit suostua tähän vapaaehtoisesti mutta sinun ei ole millään lailla pakollista osallistua näihin toimiin. Eivätkä ne lopulta ole mitenkään pakollisia tai tarpeellisia ihmiskunnan hyväksi. Tässä on koko opetus.

Ihmiset asettavat sinulle sosiaalisia velvoitteita. Naapurisi kysyvät: ”Mitä tämä apaattinen meditaatiossa istuminen tarkoittaa? Nouse ylös ja tee jotain hyödyllistä ja konkreettista. Olet sen velkaa maailmalle” ym. vastaavaa. Velvollisuudet eivät synny peloistasi, ne ovat ihmisten sinulle asettamia.

Velvollisuudet ovat dharma*; siten kun ymmärretään dharma sosiaalisena dharmana.

Otetaan esimerkiksi dollarin setelissä kuvattu silmä kolmion yläreunassa. Mikäli aiot toimia maailmassa, on sinun tultava alas pyramidin jommallekummalle puolelle. Ei ole väliä oletko demokratian, kommunismin tai fasismin kannattaja, olet silti ajallisuuden vaikutuksen alla ja loiste näkyy läpi, olit millä puolella tahansa.

Missä tahansa kolmion kohdassa, voit myös juuttua pakolliseen osallistumiseen, ottamaan kantaa ja suorittamaan velvollisuuksia. Kaikki on kuitenkin suhteellista. Kaikki näkökannat, mielipiteet ja tuomiot muuttuvat sen mukaan mihin kohtaa pyramidia siirryt. Hyvä ja paha eivät ole absoluutteja. Ne ovat suhteellisia ja riippuvat siitä missä kohti olet, kummalla puolella olet ja mistäpäin katsot.

Langettamasi tuomiot

synnyttävät rajoitteesi

Hyvä esimerkki tästä on erään buddhalaisen munkin kertoma tarina. Tiibetissä ihmisillä on tapana ostaa teurastamosta kuolemaan tuomittuja karitsoja ja päästää nämä vapaiksi. Tämä katsotaan oleva hurskas teko. Myös eräs munkki, jota ympäröi suuri joukko kauniita neitoja, aikoi tehdä tällaisen hurskaan teon vapauttamalla viisisataa kalaa.

Niin hän kulki, neitojensa kanssa, Montereyn syöttikaupasta toiseen yrittäen ostaa viisisataa mutua. Mutta syötit olivat vähissä, joten kauppiaat kieltäytyivät myymästä niitä vapauttamista varten. Vihdoin viimein hän kuitenkin löysi kaupan, joka suostui myymään hänelle tarvittavan määrän mutuja. Munkki seurueineen vaelsi merenrantaan mutuämpäreitä kantaen. He siunasivat vapautettavat kalat suuressa seremoniassa ja alkoivat kaataa ämpäreitä mereen. Kalat houkuttivat paikalle kaikki rannan pelikaanit, joilla alkoi kunnon syömingit.

Munkki juoksi rantaa edestakaisin yrittäen hätyyttää pelikaaneja tiehensä. Mikä oli hyväksi pelikaaneille, oli huonoksi kaloille ja munkki oli siis valinnut puolen. Hän ei ollut enää keskustassa. Tämä on minulle tärkeä tarina. Aina silloin tällöin herään nauraen munkille ja pelikaaneille järjestämälleen juhlille.

Siksi myös tarina lampaiden kanssa lepäävästä leijonasta on typerä. Lue se konkreettisesti ja tajuat että kun leijona syö lammasta, he ovat lepoasennossa. Näin oli tarkoitus olla ja ”shanti, shanti,shanti” :mitään ei tapahdu!

Tämä on ylevä näkökulma, joka tuhoaa egotietoisuuden ja sen suhteet. Muuttamalla näkökantaasi voit paeta murhetta ilman että muutat maailmaa.

Elämä tulee aina olemaan murheellista.

Me emme voi muuttaa sitä, mutta voimme muuttaa

omaa asennettamme.

Diane K. Osbon, A joseph Campbell Companion, 1991. s. 208 – 210. Vapaa suomennos Maarit Kontio.

*Dharma on keskeinen hindulainen käsite. Se tarkoittaa oikeamielisintä mahdollista elämäntapaa. Dharma muodostuu teoista, joilla aiheutetaan mahdollisimman vähän tuskaa ja mahdollisimman paljon hyötyä ja kestävää onnea.)


41 katselukertaa0 kommenttia

© 2016 by CondiYoga with Love