Mitä meditaatio on? Entä valaistuminen?

Päivitetty: 5. tammi 2020


Sana “Meditaatio” tai “Meditointi” on kaksimerkityksellinen: se on sekä tajunnan taso että tapa päästä kyseiselle tasolle.

Eri lähestymistavat ja traditiot tavoittelevat meditoimalla eri lopputulosta tai tajunnan tasoa (Rentoutumista, rauhallisuutta, stressin lievitytä, parempaa itsetuntemusta, itsensä löytämistä, korkeampaa tajunnan tasoa, jumalallista yhteyttä, valaistumista jne.) ja käyttävät myös erilaisia työkaluja tavoitteeseen päästäkseen (hengitystä, mantroja, keskittymiskohteita, visualisointia, ääniä, mielikuvaharjoittelua, jooga-asanoita jne.)

Kolmivaiheinen prosessi

Meditaatio on prosessina kolmivaiheinen; ensimmäisenä tulee kehollinen eli fyysinen prosessi. Tämä koostuu fyysisestä meditaatioasennostasi. Prosessin aikana kohdataan erinäisiä haasteita kuten miten kauan jaksat istua, mitä tuntemuksia kehossa herää. Miten käsittelet kivun, puutumisen, miten jaksat ylläpitää ryhtisi. Miten taistelet näiden haasteiden kanssa? Annatko jo tässä vaiheessa fysiikan muodostua esteeksi meditointiharjoituksellesi? Voittaako keho vai mieli? Keho ja lihakset oppivat harjoituksen ja toistojen kautta. Tämä vaihe vaatii siis säännöllistä ja tarpeeksi pitkää meditaatioasennossa istumista.

Toisena vaiheena tulee psyykkinen prosessi. Miten nopeasti osaat hiljentää ja rauhoittaa mielesi; vai osaatko? Miten hyvin osaat luopua aktiivisesta ajattelemisesta ja siirtyä ajattelemisesta vain tarkastelemaan ajatuksiasi? Miten nopeasti osaat ulkoistaa itsesi ajatuksistasi? Miten kauan kykenet pysyttelemään tässä mielentilassa? Pysytkö siinä niin kauan, että pääset seuraavaan/viimeiseen vaiheeseen? Tämä vaihe vaatii keskittymiskykyä. Mieli on kuin lihas eli sitäkin voidaan kehittää harjoittelemalla. Keskittymiskyvyn kasvattaminenkin vaatii siis säännöllisiä ja tarpeeksi pitkiä meditaatioharjoituksia.

Viimeinen eli kolmas vaihe on tajunnallinen prosessi. Tämä prosessi tapahtuu sen jälkeen, kun olet voittanut fysiikan ja mielen järjestämät haasteet ja esteet. Tässä kohtaa ei enää auta mikään suorittaminen, tekeminen tai haasteiden voittaminen. Tämä vaihe on pelkkää vastaanottamista. Pääset kuuntelemaan ylitietoisuuttasi (superconsciousness).

Saatat saada aistikokemuksia, voit kuulla ääniä, tuntea tuntemuksia tai mielikuvat vilistävät silmiesi ohi. Voit kadottaa ajan ja paikan tajun. Voit kokea olevasi kehosi ulkopuolella tai että kehosi on muuttanut muotoaan. Tässä tilassa saat selkeitä ratkaisuja mieltäsi vaivanneisiin ongelmiin. Näet jotkut vaikeatkin asiat tai henkilöt selkeinä ja totuudellisina ja asioiden vaikeus poistuu.

Mitä tahansa koetkaan, se ei häiritse meditaatiotasi, mikäli sinulla on prosessin ensimmäinen ja toinen vaihe hyvin hallussa. Mitä useammin ja pidempään meditoit, sitä nopeammin ja helpommin pääset tähän tilaan ja sitä pidempään pysyt siellä.

Voidaan ajatella, että valaistuminen on sitä, että opitaan pysymään tässä ylitietoisuuden tilassa jatkuvasti, myös arjessa.

Ei siten, että elää elämänsä jossain utopiassa tai harhaluulossa, kaukana arjesta ja maallisesta maailmasta vaan siten, että osaa ammentaa viisautta tältä ylitajunnan tasolta niin halutessaan. Kykenee tarkastelemaan arjessa kohtaamiaan asioita ja ongelmia siten, että osaa halutessaan silmänräpäyksessä nostaa tajunnantasonsa ylitietoisuuteen ja nähdä asiat absoluuttisen totuudellisesti. Tällöin pystyy reagoimaan/ratkaisemaan asiansa viisaasti ja jopa jättää tiettyjä asioita kokonaan omaan arvoonsa ilman huomiota.

Kun oppii elämään tiiviissä yhteydessä tähän ylitajunnan tasoon, on mahdotonta olla rakastamatta itseään tai lähimmäisiään ja on mahdotonta tehdä pahaa itselleen, muille tai ympäristölle.
180 katselukertaa0 kommenttia

© 2016 by CondiYoga with Love